Am mai abordat acest subiect de multe ori pe acest blog, dar la cate intrebari primesc legat de shake-urile proteice, am zis ca se merita sa mai scriu ceva despre asta. Raspunsul la intrebare este clar si simplu: NU, nu ai nevoie sa bei zeci de shakeuri proteice pe zi ca sa cresti in masa musculara! De ce spun asta?

 Cresterea in masa musculara se rezuma la sinteza proteica din muschi. Corpul nostru, daca dispune de toti factorii de care are nevoie, va porni sinteza proteica in muschi, in care o cantitate mica de proteina, in jur de 10 grame pentru un om normal, va fi transformata zilnic in muschi propriu-zisi. Acum, care sunt acestia factori de care ai nevoie?

 Pai in primul rand, ai nevoie de o dieta bine pusa la punct, cu un surplus caloric constant! De ce ai nevoie de un surplus caloric? Pentru ca daca daca nu ii asiguri corpului nutrientii de care are nevoie, el va trebuie sa isi ia restul de calorii de altundeva, de cele mai multe ori ii va lua din stratul adipos, dar la fel de usor ii poate lua si din muschi. Daca ii dai fix cat are nevoie, el va folosii acei nutrienti pentru a se mentine. Astfel, trebuie sa ii dai mai mult, ca sa aiba de unde lua nutrientii necesari pentru a construi masa musculara. Nu voi intra in detalii despre cum ar trebui sa va arate dieta, caci am vorbit deja despre asta in articolul meu de aici. Daca mananci mai multa proteina decat ar trebui, corpul o va folosi in alte scopuri, nu o va da afara, cum zice lumea, caci proteina este un nutrient foarte important, dar nu iti va fi de folos in sinteza proteica, nu te va ajuta cu absolut nimic in acest sens. Poti sa iei cantitatea necesara de proteina de oriunde vrei. Daca nu poti lua intreaga cantitate din alimentatie, poti suplimenta cu un shake. Sa zicem ca tu ai nevoie zilnic de 200 de grame de proteina. Tu azi nu ai putut sa mananci atat, ai mancat doar 150 de grame de proteina. Cantitatea ramasa de 50 de grame o iei dintr-un shake cu proteine(2 cupe de 30 de grame fiecare ar trebui sa contina macar 25 de grame de proteina pe cupa). Daca mai bei inca un shake, adica mananci 250 de grame de proteina, nu te va ajuta cu nimic, sinteza proteica va ramane aceeasi, doar vei risipi degeaba proteina si implicit vei cheltui degeaba banii pe care i-ai muncit. In rezumat, nu conteaza daca bei sau nu shakeuri proteice, lucrul important e sa mananci destula proteina zilnic.

 „Pai bine, atunci de ce peste tot in reviste si pe internet spune ca trebuie sa bei 2-3 shakeuri pe zi ca sa cresti in masa musculara?”

  Industria suplimentelor e mare si mincinoasa, o afacere de 37 de miliarde de dolari, iar asta doar in SUA, o buna parte din profit mergand in marketing. Aceasta industrie cheltuie miliarde de dolari pentru anunturi in reviste, la televizor, radio, pe diverse site-uri dedicate sportului, dar mai cheltuie alte miliarde bune pentru sportivii sponsorizati de aceste firme.

No Products Found

Ce e totusi un sponsorship? Pana la urma, pentru cei ce nu inteleg, este un loc de munca! Firma ii plateste sportivului un salariu ca el sa le promoveze produsele, lucru cinstit si onest. Industria asta nu se multumeste totusi doar cu promovarea sportivului, si vine si iti spune ca trebuie sa bei zilnic X shake-uri proteice ca sa arati ca acest atlet sponsorizat de ei. De aici si toata neintelegerea cu proteinele, daca toti oamenii ar manca cum trebuie, industria aceasta ar da faliment, pentru ca nu ar mai fi niciun om care sa le cumpere produsele, crezand ca o sa creasca de la ele.

 

Lasă un răspuns!