Astazi va voi prezenta rezultatul unui studiu recent (2016), foarte interesant de altfel, care a descoperit o crestere de 3 ori mai rapida a muschilor bicepsului atunci cand subiectii au facut repetari lente, in loc de repetari rapide.

   Inainte sa incepem, cred ca ar fi o idee buna sa explicam si ce este o repetare lenta, respectiv una rapida. Sa spunem de exemplu ca facem flexii cu gantera pentru biceps. Avem o parte pozitiva a miscarii, cand ridicam gantera, si o parte negativa, cand o coboram. O repetare rapida e atunci cand partea pozitiva a miscarii se face foarte rapid, iar partea negativa e aproape inexistenta, adica in loc sa cobori gantera, pur si simplu ii dai drumul. Pe de alta parte, o repetare lenta, conform tehnicii TUT (timp sub tensiune), este atunci cand, de exemplu, partea pozitiva a miscarii tine 2 secunde (sau mai mult), iar partea negativa tine 3 secunde (sau mai mult). Astfel, o singura repetare ar tine cel putin 5 secunde, timp in care muschiul ar fi stimulat la maxim. Inmultind cu un minim de 8-12 repetari, vine ca o singura serie ar tine minim 40-60 de secunde. Nu pare mult pentru voi, sunt sigur, dar daca va uitati la clipuri cu youtuberi la sala, o sa vedeti 10 repetari facute in 10 secunde, deci un stimul mult mai mic asupra muschiului din start.
   Oricum, revenim la studiul nostru: Paulo Eduardo Assis Pereira si colegii sai de la Federal University of São Paulo au ajuns la concluzia ca „antrenamentul de rezistență cu viteză redusă este mai bun pentru hipertrofie(cresterea muschilor) si forta decat antrenamentele cu viteza mare”. Am sa va prezint mai jos un scurt abstract al acestui studiu, cei interesati sa aprofundeze subiectul pot citi intregul studiul aici (click!).   Oamenii de stiinta au recrutat pentru acest studiu 12 adulti sanatosi, cu minim un an experienta in antrenamente de rezistenta, care nu au folosit niciodata suplimente sportive sau agenti anabolici. Acestia au fost dispusi in 2 categorii: cei ce faceau repetari lente(grup prescurtat SS, de la „slow speed”) si cei ce faceau repetari rapide (grup prescurtat FS, de la „fast speed”). 

   Dupa o perioada de 12 saptamani de antrenamente a fost masurata hipertrofia musculara printr-o examinare cu ultrasunete, grasimea corporala a fost masurata de asemenea, iar forta a fost verificata printr-un test 1RM(„one rep max”, adica greutatea cu care poti face o singura repetare). 
Ce s-a observat la finalul celor 12 saptamani? Repetarile lente sunt constructoare de forta si masa musculara, in timp ce repetarile rapide NU SUNT! 
Daca vreti parerea mea, chestia asta este chiar logica. Va spun si de ce: ambele categorii au facut acelasi numar de repetari, dar cum o repetare a tinut mai mult la cei ce faceau repetari lente, muschii acestora au fost tinuti sub tensiune mai mult timp, fiind stresati mai mult. Corpul a raspuns la acest stres construind forta si muschi, mai multa forta si mai multi muschi decat in cazul celor ce au facut repetari rapide. Ben Pakulski, nu recomanda degeaba sa punem accent pe timpul sub tensiune! Si cine e Ben Pakulski? Concureaza la Mr Olympia, cel mai important concurs din lume de culturism, si este autorul celui mai bine vandut program pentru cresterea masei musculare, fiind vorba de Mi40. Daca ne uitam putin la forma cu care s-a prezentat pe scena anul trecut, putem sa fim siguri ca omul stie ce spune, deci daca nu vreti sa ascultati de niste studii de pe internet, facute de niste oameni de stiinta, ascultati de unul dintre cei mai buni culturisti actuali! Mai jos un clip de pe canalul lui de youtube, spune clar ca face intre 40 si 70 de secunde pe serie, repetari lente si multe, de altfel!:)

Lasă un răspuns!