Astazi stam de vorba cu Eduard Stancu, unul dintre cei mai promitatori juniori de la noi, intr-un interviu marca Romanian Aesthetics.

1. Cum te-ai descrie unui necunoscut, cineva care aude prima data de tine? Cine este Eduard Stancu?

Eduard Stancu este o persoană sociabilă, ambițioasă si modestă. Pentru mine nu a contat niciodată spre exemplu stilul vestimentar, antrenându-mă uneori chiar si cu hainele pe care le luam, de regula, atunci cand plecam cu prietenii pe undeva. Am pus accent întotdeauna pe amplificarea cunoștințelor si evoluția caracterului meu.

2. Cum te-ai apucat de culturism, de unde a pornit totul?

Cariera mea de sportiv de performanță a pornit la vârsta de 9 ani, cand m-am înscris la un club de baschet. Am jucat o perioadă de 6 ani după care am simțit ca nu am calitățile necesare pentru a ajunge în top, luând hotărârea de a renunța definitiv la acest sport.

A urmat un an în care nu am luat contact cu niciun sport, devenisem sedentar.

In toamna lui 2014 am început să mă antrenez alături de niște prieteni, urmând ca in 2016 să particip prima data la un concurs de culturism. Am făcut categoria 70kg juniori mici in cadrul Campionatului Național de Culturism si Fitness, ocupând locul I. Un an mai târziu am început să ma pregătesc alături de Marius Chera. Îmi doream foarte mult să aflu informații pe care nu le-aș fi putut procura prin experiență proprie într-un timp relativ scurt. A fost un an foarte lejer pentru mine deoarece eram clasa a XI-a si nu eram stresat de vreun examen. Am facut tot ce mi-a spus Marius, iar la final am intrat la categoria +70 in cadrul aceluiași concurs. Câștigând categoria am avut posibilitatea de a intra la Open, trofeu pe care mi l-am trecut în palmares.

3. Cum arata antrenamentul tau in momentul de fata?

Antrenamentul în momentul de față are parte de cea mai mare importanță alocată de mine până acum. Dacă până acum aveam antrenamente pe care le făceam în grabă sau pe care nu ma concentram, acum urmăresc fiecare repetare în parte.

Antrenamentul este de tip HIT, stil de antrenament învățat de la Dan Cristian, actualul meu antrenor. Acesta are ca scop epuizarea musculară prin tehnici precum TUT, Past failure etc.

4. Care sunt cele mai importante tehnici de antrenament pe care le-ai descoperit de-a lungul timpului? Cum s-a schimbat rutina ta zilnica de antrenament in toti acesti ani?

Antrenamentele mele înainte de HIT erau inspirate din casetele lui Joe Weider. Îmi alegeam câte 4-5 exerciții prezentate pentru fiecare grupă musculară si executam 4/5 serii de lucru.

5. Eduard, cu dieta cum stai? Ce mananci intr-o zi obisnuita?

Îmi monitorizez dieta zilnic, lucru pe care îl fac toți culturiștii, indiferent de perioada în care se află(bulking/cutting).

Am un număr fix de calorii provenit din surse precum: piept de pui, ouă, vită, orez alb/orez brun, fulgi de ovăz, cartofi dulci, avocado, nuci, broccoli etc.

6. Cum difera dieta in perioada competitionala? Dar antrenamentul?

Când vine vorba de dieta in perioada competițională sunt foarte strict (nu suport cheat-urile, e un mindset propriu). Caloriile se scad treptat in funcție de forma si evoluția acesteia. Bineînțeles că nu fac totul de capul meu, sunt coordonat de Dan Cristian.

Antrenamentul nu diferă față de cel din bulking. Îmi place să ma antrenez la fel de intens și să păstrez greutățile chiar daca scad caloriile.

7. Ce parere ai de culturismul natural?

Eu am practicat culturismul natural întotdeauna. Sunt de părere că ar trebui să îți exploatezi forma naturală măcar până la punctul în care nu mai evoluezi.

8. Te-ai gandit sa folosesti steroizi in viitor? Ce parere ai despre uzul substantelor dopante in sporturile de contact, anduranta etc

Este un pas la care trebuie să se gândească oricine vrea să facă performanță într-un sport. Părerea mea este că performanța necesită dopingul. O să dau exemplu fotbalul: comparați fotbalul din ‘80 cu cel din zilele noastre(cei de astăzi scot niste cifre incredibile).

9. Cine te inspira sa continui? Care este cea mai mare motivatie a ta?

Ce mă inspiră pe mine sa continui? Voi mă inspirați! Mereu am fost alimentat de comentariile pozitive/negative care mi-au fost adresate. Cea mai mare motivație a mea este aceea că pot să îmi bat forma finală precedentă. Nu îmi place să ma compar cu altcineva, aceasta este treaba arbitrilor.

10. Ce sfat le-ai da tinerilor care te urmaresc? Ce ti-ai fi dorit sa stii atunci cand ai pornit la drum?

Un sfat pe care vreau să îl dau tuturor celor aflați la început de drum este să fie disciplinați. Fără disciplină nu există culturism. Dieta, antrenament si odihna…3 lucruri esențiale in evoluția unui culturist. Toate cele 3 necesită 100% dedicare. Nu îmi place să aud chestii precum 30% antrenament si 70% dietă.

11. Unde te pot urmari cei care doresc sa afle mai multe despre tine? Ce retele de socializare frecventezi?

Cel mai mult sunt prezent pe Instagram (@eduardstancu). Mai postez câte ceva și pe
profilul personal (vezi: Eduard Stancu).

Vrei sa ne sustii? Da un SHARE, comandă articolele noastre vestimentare! Romanian Aesthetics functioneaza prin sustinerea ta!

No Products Found

Lasă un răspuns!