Incepem articolul prin a va spune ca nu, nu am luat bani de la Soros sa vorbim despre CoronaVirus. Iar de ONG-urile alea nici nu mai vorbim, nici ele nu ne-au dat bani, inca asteptam sa ne dea cei 100 de lei de om si 50 de lei de caine de la ultimul protest…

Virusul exista. Iar problema reala in momentul de fata este ca am ajuns intr-un punct in care sunt sanse mari ca cei care vor avea nevoie de ingrijiri ca urmare a infectarii cu COVID-19 sa nu poata primi ingrijiiri medicale, din cauza ca sistemul medical romanesc este suprasolicitat.

Photo credits: Jesper Aggergaard
Photo credits: Jesper Aggergaard

Din acest motiv, ne temem ca autoritarile vor lua decizia de a inchide (din nou) salile de fitness, pentru a incerca sa diminueze rata de imbolnavire. In acest articol nu vom discuta teorii conspirationale, ci vom dezbate strict daca inchiderea salilor de fitness este sau nu necesara. Iar raspunsul scurt este ca NU, nu este necesar sa se inchida salile de fitness. Iar in continuare va vom prezenta de ce!

Credits: prnewswire

Asociația Internațională pentru Sănătate, Rachetă și Sportsclub (IHRSA) a condus un studiu in care a analizat peste 2,873 de sali de sport si centre sportive, descoperind ca, in ciuda faptului ca oamenii se antreneaza fara a purta o masca intr-un spatiu inchis, centrele sportive nu au contribuit la cresterea ratei de infectare cu COVID-19, spre deosebire de activitatile din alte spatii inchise, cum sunt cluburile, restaurantele sau cafenelele.

Motivele pentru care centrele sportive nu sunt un pericol sunt nenumarate, nu putem compara activitatile dintr-o sala de fitness cu cele dintr-un club, cu toate ca ambele se desfasoara intr-un spatiu inchis. Sportul este necesar in aceasta perioada, in care tot mai multi oameni sufera de stres si anxietate, in care tot mai multi oameni stau tot mai mult in casa si nu mai fac niciun fel de efort fizic.

Daca studiul prezentat mai sus este de la americani, va vom prezenta cateva cercetari facute de EuropeActive, o asociatie non-profit europeana pentru sport si fitness. Aceasta a analizat peste 62 de milioane de vizite la sala in Germania, Franța, Suedia, Belgia, Olanda, Spania, Portugalia, Norvegia, Elveția, Republica Cehă, Polonia, Danemarca, Luxemburg și Regatul Unit, descoperind o rata de infectare de 0.78 la 100.000 de vizite. Daca rata de infectare in Bucuresti este de 3.31 la mie, rata in salile de fitness ar fi de sub 0.01 la mie. Extrem de mica!

Sport photo created by freepik – www.freepik.com

Putem spune deci ca salile de fitness sunt 100% sigure? Ei bine, nu … pentru ca niciunul dintre oamenii participanti la acest studiu nu a avea simptome vizibile de Covid-19, pentru ca tendinta este ca oamenii care se simt rau in aceasta perioada sa se izoleze acasa. Nu stim ce se intampla cand cineva bolnav, cu simptome reale, decide sa spuna „FUCK IT” si sa mearga oricum la sala, poate chiar sa roage pe cineva sa-l ajute la impins la piept sau sa lucreze la acelasi aparat in timpul pauzei. Salile de fitness sunt un loc sigur momentan datorita voua, pasionatilor de fitness, care va comportati cu responsabilitate, folositi prosoape, va dezinfectati, nu stati aproape de alti oameni in sala de fitness si cel ma important, decideti sa luati o zi de pauza daca nu va simtiti bine sau aveti febra .. sau vreo 14 zile de pauza. Daca noi, pasionatii de fitness, continuam sa fim responsabili, putem pastra salile deschide. Daca in schimb decidem sa lasam lucrurile mai moale si sa nu ne mai ingrijoram atat de mult, sunt sanse mari ca acestea sa fie inchise din nou, lucru pe care sigur nu ni-l dorim.

Asa ca data viitoare cand mergi la sala, respecta toate regulile si recomandarile, evita aglomeratiile, foloseste gelul dezinfectant, noi, cu ajutorul nostru, putem tine salile deschide!

Sanatate,
echipa R.A.!

 

 

Lasă un răspuns!