Cu totii ne-am indoit cel putin o data de cat de adevarata este declaratia nutritionala a produselor proteice. Si adevarul este ca avem tot dreptul sa o facem, intrucat sunt zeci de moduri prin care firmele pot fenta testele in mod legal pentru a creste aceasta concentratie pe eticheta. Astazi va voi prezenta una dintre metode, probabil cea mai folosita, ca sa va puteti feri de ea.


Ca sa putem intelege cum functioneaza totul, prima data trebuie sa va explic cum este masurata concentratia proteica a produselor. Practic, nu se masoara proteina, ci nivelul de azot din respectivul produs, ce apoi se inmulteste cu 6.25, rezultand in final cantitatea de proteina.
Probabil va intrebati de unde vine numarul acesta, 6.25. Si acest numar este, de asemenea, o estimare a concentratiei de nitrogen din proteina, ce este de 16% in general (1/0.16 = 6.25), insa diferite surse de proteina au diferite concentratii de nitrogen. Spre exemplu, ouale au 6.25%, dar laptele are 6.38%, in timp ce arahidele au 5.46%.
Va voi lasa mai jos o lista cu aceste valori pentru diferite surse de proteina. Ideea finala este ca 6.25 este doar o aproximare, dar una destul de buna, despre care nu avem nimic de comentat.
Problema este ca multe companii adauga in produsele proteice alte ingrediente, diferiti aminoacizi, pentru a creste in mod fraudulos concentratia de proteina.
De exemplu, un gram de glicina apare pe testul de laborator ca fiind 1.19 grame proteina, iar un gram de taurina apare ca fiind 0.714 grame proteina.  Nu ne oprim aici, un gram de creatina monohidrata apare pe testul de laborator ca fiind 1.8 grame proteina, iar un gram de creatina anhidra – 2.05 grame proteina. Tot ce v-am spus este valabil pentru orice aminoacid si orice compus ce contine azot, insa cei mai folositi sunt glutamina, glicina si taurina. (Nota: voi lasa mai jos un test de laborator facut pe creatina monohidrata)
De ce ar face firmele asa ceva ? Pentru ca acesti compusi sunt foarte ieftini, in comparatie cu pretul proteinei, de creatina nici nu mai vorbim, inregistrand si cea mai mare cantitate de proteina pe testul de laborator si fiind de asemenea si cea mai ieftina.
Ce inseamna asta? Inseamna ca oricand vedem o firma ce se lauda cu proteina ei imbunatatia cu glutamina, taurina, ori si mai rau, creatina, este cazul sa ne orientam spre altceva. Aceste ingrediente sunt bune, sanatoase, dar nu au ce cauta in produsul tau proteic, intrucat firmele iti vand o proteina de proasta calitate, cu o concentratie mica, urmand sa te taxeze cat pentru un produs de top.


 Sunt si ingrediente bune adaugate in proteina, spre exemplu Leucina, ce este scumpa si adaugata acolo pentru binele vostru, pornind sinteza proteica in corp, insa daca atunci cand citesti eticheta unui produs, in blend apare si glutamina, glicina, taurina sau creatina, stii ca ai de a face cu un produs mincinos.
In final, trebuie sa tinem cont de faptul ca acesti aminoacizi sunt oricum intalniti in componenta proteinei, ideea in sine este ca firmele iti pun mai mult si mai mult, lucru deloc corect. Va voi lasa mai jos de asemenea o declaratie tipica a aminoacizilor din proteina, urmand sa comparati cu declaratia aminoacizilor produsului pe care doriti sa il cumparati, in caz ca o gasiti.
NOTA: In tari precum FRANTA producatorii sunt obligati sa furnizeze si o declaratie a aminoacizilor, asa ca daca nu gasiti aceasta declaratie o puteti cauta pe site-ul francez al producatorul.

Recomandarea noastra este sa citit eticheta atunci cand cumparati un produs proteic. Daca faceti comanda online si nu aveti toate detaliile necesare postate pe site, pur si simplu nu comandati! Meritati sa respectati de catre propietarii magazinului si informati asa cum trebuie! Noi recomandam produsele proteice de aici: https://gymaholic.ro/suplimente/proteine/

 

Ne poti sustine achizitionand un produs de pe site-ul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here