Pentru cei dintre noi ce nu stiau, fructoza este o monozaharidă de tipul cetohexozelor, epimer al glucozei, iar după glucoză este cea mai răspândită monozaharida, dar cea mai dulce. Se gaseste de la mama natura in cantitati abundente in fructele dulci, miere etc. Dupa cum a aratat un studiu vechi al lui Robert Lustig, pe care urmeaza sa il discut in viitor pe acest blog, fructoza se joaca cu apetitul nostru si ne deregleaza de asemenea metabolismul.

Tot pentru cei ce nu stiau, cortizolul este un hormon produs de glanda suprarenala, un glucocorticoid, eliberat ca raspuns al organismului la stres si la inregistrarea unui nivel scazut de glucocorticoizi in sange. Acest hormon are si propietatea de a impiedica cresterea musculara si a stimula in acelasi timp cresterea celulelor de grasime.

„Pai bine, dar cum se leaga astea doua?” va intrebati unii probabil in acest moment.

O dieta bogata in fructoza este mai periculoasa pentru voi decat va ganditi, caci nu numai ca ne poate cauza probleme cu insulina si greutatea, dar de asemenea mareste activitatea cortizolului. Un grup de biochimisti din Serbia au demonstrat acest efect pe sobolani, ce au primit apa cu fructoza. Urmeaza sa va prezint studiul apartinand University of Belgrade, publicat in the Journal of Nutritional Biochemistry, dar este de notat ca nu a avut si un esantion cu subiecti umani.

Oamenii de stiinta au studiat doua grupuri de sobolani de laborator pentru 9 saptamani, unul a primit apa normala, iar celalalt grup a primit apa cu fructoza. La sfarsitul perioadei de testare, s-a constatat ca grupul ce a baut apa cu fructoza a mancat mai mult decat grupul de control (ce a baut apa normala), avand ceva mai multa grasime abdominala. De asemenea, grupul ce a primit fructoza a avut mai multi acizi grasi liberi(NEFA) in sange. Fructoza nu a marit numarul de receptori de cortizol(GR) in celulele adipoase, insa cercetatorii au gasit o crestere impresionanta de receptori de cortizol in nucleii celulei. In celulele adipoase ale sobolanilor ce au consumat apa cu fructoza s-a gasit totusi o cantitate mai mare de 11-beta-HSD-1 si  H6PDH. A doua substanta este o enzima ce ofera energie primei substante, ce este responsabila pentru convertirea hormonului inactiv (CORTIZON) in hormonul activ, CORTIZOL.

Studiul nu este foarte amanuntit, iar rezultatele nu ne ajuta foarte mult, insa ne ofera ceva ce stiam ceva, ne arata ca zaharurile, in acest caz fructoza, nu ne ajuta cand e vorba de problemele cu stresul, ci inrautatesc situatia. De asemenea, daca scopul nostru este slabirea, ar trebui sa evitam fructoza, intrucat ne poate face cutting-ul mai usor. Totusi, nu uitati ca la sfarsitul zilei mai important este deficitul caloric. 

Acest articol a fost scris de Romanian Aesthetics, cu ajutorul datelor oferite de J Nutr Biochem. 2013 Jun;24(6):1166-72.

Ne poti sustine achizitionand un produs de pe site-ul nostru.

Lasă un răspuns!