Astazi vorbim despre sala si ce efecte negative poate avea asupra tendoanelor unui adolescent. Multi tineri ma intreaba zilnic de la ce varsta pot incepe sa mearga la sala, daca este rea pentru ei, daca le va distruge articulatiile si le va opri cresterea in inaltime.

 

In primul rand, cresterea in inaltime nu va fi influentata negativ daca faci sala. Inaltimea este genetica, mostenita din familie (parinti, bunici s.a.m.d.), iar efectuarea exercitiilor specifice culturismului (in mod corect!) nu va vor afecta negativ in acest sens, ba chiar va vor ajuta sa va dezvoltati un fizic echilibrat si armonios.


Tot mai multi oameni am impresia ca isi doresc sa gaseasca scuze pentru a nu merge la sala,  inventand mituri despre cum sala iti va stopa evolutia si iti va distruge articulatiile, chiar un nou studiu (Mersmann. 2015) si-a dorit sa sustina aceste teorii.
Studiul amintit mai sus, desi foarte abstract, spune ca exercitiile de rezistenta ar putea duce la „o adaptare non-uniforma a muschilor si a tendoanelor la sportivii tineri”, care ar putea duce la „stres crescut asupra tendoanelor in timpul adolescentei”.
Acest studiu a analizat in cursul a doi ani dezvoltarea proprietăților morfologice și mecanice ale mușchilor și tendoanelor unor jucatori de volei aflati in pragul adolescentei.
Tendonul patelar, care este suprasolicitat la jucatorii de volei, a aratat, in urma studiului, o o hipertrofie de 27%, ce a dus la reducerea stresului total. Ce inseamna asta? Corpul nostru raspunde la stimulii primiti(stresarea tendonului patelar) facandu-l mai puternic si mai rezistent, lucru ce va reduce stresul total pus pe el si ne va ajuta in dezvoltarea propriu zisa. Acest lucru este valabil si pentru oase si ligamente, nu doar pentru tendoane. Multi probabil va intrebati acum daca lucrul acesta se aplica si asupra antrenamentelor din sala. Un studiu mai vechi (Myer. 2006) ne raspunde la aceasta curiozitate, aratand cum antrenamentul din sala a redus numarul accidentarilor si a grabit recuperarea jucatorilor de fotbal (cu varste intre 13 si 19 ani), facandu-i sa petreaca mai putin timp in reabilitare, in comparatie cu colegii lor, ce nu au facut antrenamente in sala.
Ce ne spun aceste 2 studii, pana la urma? Ca sportul, indiferent de tipul lui, este benefic si ne va ajuta sa prevenim anumite accidentari si chiar sa ne recuperam mai rapid in urma leziunilor aparute in timp. Nu ai nicio scuza sa nu mergi la sala, cata vreme executi exercitiile corect, nu au cum sa iti faca rau!

Ne poti sustine achizitionand un produs de pe site-ul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here