Frank Zane, cunoscut drept „Chimistul”, datorita ciclurilor de steroizi foarte complexe pe care le facea, este un culturist american retras. Acesta a castigat trei titluri de Mr. Olympia si este considerat de multi fondatorul curentului Aesthetics. Nu a fost deloc un culturist masiv, insa a reusit sa se impuna in culturismul competitional prin fizicul sau estetic, perfect proportionat si simetric, dovedind cum calitatea este mai importanta decat cantitatea.

Biografie:
Nascut pe data de 28 Iunie, anul 1942, acesta a fost fascinat de culturism inca de mic copil, dupa ce a citit mai multe reviste de profil. La varsta de 14 ani acesta cantarea doar 59 de kg. Ridicatul greutatilor a devenit unul dintre hobby-urile sale, ajungand la 17 ani sa aiba 72 de kg. A absolvit mai multe cursuri de chimie si matematica, ajungand sa predea aceste materii timp de 13 ani. Se spune ca porecla sa, „Chimistul”, vine tocmai de la faptul ca acesta a predat chimie. Frank Zane insusi afirma: „Foloseam o gramada de suplimente si tone de aminoacizi. Inca o fac. Dar pe vremea aia era destul de neobisnuit. Asa mi-am obtinut porecla Chimistul”.

Cariera competitionala in culturism:
Frank a castigat concursul Mr. Olympia timp de 3 ani consecutivi (din 1977 pana in 1979). Acesta se antrena cu greutati mici, insa acest lucru s-a schimbat dupa ce l-a cunoscut pe Joe Weider, care a inceput sa-l influenteze tot mai mult, cerandu-i sa se antreneze cu greutati mai mari. Acest lucru l-a ajutat enorm, reusind sa puna destula masa musculara, pastrandu-si totusi proportiile care l-au facut consacrat, pentru a concura la Mr Olympia.
Inainte de concursul concursul Mr. Olympia din anul 1980 acesta a suferit un accident aproape fatal, pierzand foarte multa masa musculara. Astfel s-a incheiat perioada sa de glorie, pierzand concursul, plasandu-se pe locul 3. Acesta s-a retras din culturismul competitional dupa 1983.
Este unul dintre putinii culturisti care l-au batut pe Arnold Schwarzenegger intr-un concurs.
A fost inclus in Joe Weider Hall of Fame in anul 1994. In anul 2003, la Arnold Classic, a primit premiul Arnold Schwarzenegger Lifetime Achievement pentru dedicarea sa si implicarea pe o perioada atat de lunga in culturismul de performanta.
Astazi locuieste in San Diego, California, alaturi de sotia sa, lucrand ca antrenor la propriul centru, numit „Zane Experience”, pentru culturistii care doresc sa aiba un fizic estetic.

No Products Found

Date si masuratori:
Inaltime: 175 cm.
Greutate in perioada competitionala: 84 kg.
Greutate in afara sezonului: 91 kg.
Brate 45,7 cm
Gât: 44,5 cm
Piept: 129,5 cm
Talie: 73,7 cm
Coapse: 66 cm
Gambe: 43,2 cm
Încheietura mâinii: 16,5 cm
Gleznă: 20,3 cm

Palmares:
1961 Mr. Pennsylvania (17th place)
1962 Mr. Keystone (Winner)
1963 Mr. Keystone (2nd)
1965 Mr. Sunshine State (Winner)
1965 IFBB Mr. Universe (1st, Medium)
1966 IFBB Mr. America (1st, Medium)
1967 IFBB Mr. America (1st, Medium)
1967 IFBB Mr. Universe (3rd, Tall)
1968 IFBB Mr. America (Winner)
1968 IFBB Mr. Universe (Winner)
1970 NABBA Mr. Universe (Winner)
1971 NABBA Pro Mr. Universe (1st, Short)
1972 NABBA Pro Mr. Universe (Winner)
1972 IFBB Mr. Olympia (Under 200 lbs, 4th)
1974 IFBB Mr. Olympia (Under 200 lbs, 2nd)
1975 IFBB Mr. Olympia (Under 200 lbs, 4th)
1976 IFBB Mr. Olympia (Under 200 lbs, 2nd)
1977 IFBB Mr. Olympia (Under 200 lbs & Overall Winner)
1978 IFBB Mr. Olympia (Under 200 lbs & Overall Winner)
1979 IFBB Mr. Olympia (Under 200 lbs & Overall Winner)
1980 IFBB Mr. Olympia
1982 IFBB Mr. Olympia (2nd)
1983 IFBB Mr. Olympia

Lasă un răspuns!