Astăzi stam de vorbă cu Cosmin-Andrei Mantale, pentru a afla mai multe despre pasiunea lui, culturismul! Pe Cosmin l-am observat pentru prima dată acum ceva timp, i-am urmărit postările pe pagina lui de facebook, Nutritie’GYM (click pentru a vedea pagina), și ne-a plăcut foarte mult conținutul promovat de acesta, motiv pentru care am decis să îi propunem să se alăture echipei Romanian Aesthetics. Spre bucuria noastră, Cosmin a acceptat și este printre primii afiliați R.A. Puteți comanda produsele Romanian Aesthetics (precum sunt maiourile pe care le veți vedea în pozele de mai jos), intrând pe acest link și folosind codul de reducere al lui Cosmin: NutritieGym10

1. Spune-ne mai multe despre tine: de unde ești, câți ani ai, înălțime și greutate!

Cosmin: Salut! Sunt din Roman, dar stau în Iași. Am 23 de ani și 178 cm. Greutatea actuala este de 88 kg. În perioada de bulk am 95 kg, iar greutatea pe scenă este de 80 kg.

2. Îți mai aduci aminte când ai pășit pentru prima dată într-o sală de culturism? Ce te-a convins să începi acest stil de viață?

Cosmin: Prima dată am intrat într-o sală de forță la vârsta de 15 ani. Eram cel mai slab băiat din clasă și văzând că un grup de 5-6 băieți din clasa mea merg la sală și își arătau mușchii în pauze celorlalți colegi, am rămas fascinat cum în 2-3 luni au început să își schimbe structura, așa că m-am dus și eu la sală cu ei (menționez că sala era una improvizată, într-o garsonieră foarte mică). Stăteam la rând la gantere și la banca de împins la piept, atât avea acolo. Eram în jur de 10-15 persoane în 3 metri pătrați. Acolo am făcut primele 3 luni de sală, până când m-am accidentat, rupându-mi unghiile sub banca înclinată, care se înclina cu ajutorul unui cui ruginit care s-a rupt. A urmat o pauză de câteva luni, până la vârsta de 16 ani, când părinții mi-au cumpărat primul set de gantere și o bancă de împins la piept pe care le țineam în camera mea și cu care m-am antrenat 6 luni de zile.

3. Am văzut ca studiezi medicina – nutriție. Ți-ai dorit mereu să faci o cariera în asta sau ideea ți-a venit după ce ai început culturismul?

Cosmin: Da, sunt student în anul 3 la Medicină – ramura de Nutriție și Dietetică. Ideea mi-a venit după ce am terminat liceul. Inițial am dat la medicina generală, fiind respins cu 8.5 la admitere. Am stat un an acasă, iar în acel an am început să mă interesez de nutriție și antrenament, mult mai amănunțit, nu după ureche cum o făcusem până atunci. Așa mi-a venit ideea să dau la Nutriție și Dietetică, tot la medicină, pentru a învăța cât mai mult și la rândul meu să îi ajut pe alții.

4. Ce lucruri ai învățat ca student la medicină și vrei să le transmiți urmăritorilor noștri?

Cosmin: La facultate am învățat mai mult nutriția pe patologii, pe diferite afecțiuni (cardiovasculare, diabet, oncologie, obstetrică, puericultură și multe altele).
Practic, am învățat ce alimentație trebuie să abordeze fiecare pacient, în funcție de patologia pe care o are și nu e chiar atât de simplu. Sunt pacienți cu patologii multiple și trebuie să ai grijă ce alimente folosești în schema de tratament pentru a nu agrava situația. Ce vreau să transmit este că nu suntem toți la fel, iar micile detalii fac diferența în nutriție.

5. Ce ne poți spune despre antrenament? Cum arată programul tău de antrenament în acest moment? Dar în on-season? 

Cosmin: În momentul de față mă antrenez clasic („bro split„): câte o grupă musculară pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, cu 3-4 ședinte de cardio de 40 minute pe săptamână pe banda înclinată la 15 grade, viteza 6-7.
În on-season, abordarea e diferită. Merg pe Push-Pull-Legs, antrenând de două ori pe săptămână tot corpul, cardio 45 min dimineața pe stomacul gol și 15-20 min HIIT după antrenament.

6. Care sunt, în opinia ta, cele mai importante lucruri când vine vorba de antrenament?

Cosmin: Cele mai importante lucruri când vine vorba despre antrenament, în opinia mea, sunt:
1) intensitatea cu care lucrez – încerc pe cât posibil pe partea negativă a mișcării să controlez pe un tempo de 3-4 secunde. Momentan fac 2 serii premergătoare cu 3 serii maximale la fiecare exercițiu.
2) creșterea progresivă de la un antrenament la altul ori a greutăților ori mai adaug o repetare-două în plus la seriile maximale.

7. Ce abordare ai când vine vorba de cardio?

Cosmin: Prefer cardio pe stomacul gol pe bicicletă 45 minute LISS și după antrenament 15-20 minute HIIT.

8. Care sunt lucrurile pe care ți-ai fi dorit să le știi atunci când te-ai apucat de culturism?

Cosmin: Nutriția. Nu aveam deloc habar de nutriție, doar ce auzeam prin sală de la băieții mai mari: trebuie să mănânc tot ce prind, nu contează ce e, atât timp cât mănânc de 5-6 ori pe zi. Legat de antrenament, am auzit tot de la băieții din sală că nu lucrează picioare. De altfel, nici eu în primii 2 ani de sală nu am lucrat picioarele, dar lucram pieptul și brațele de 3 ori pe săptămână, în speranța că vor crește mai repede.

9. Ce suplimente folosești și consideri că sunt importante?

Cosmin: Ca suplimente folosesc: creatină, omega 3, un complex de vitamine, preworkout, BCAA, glutamină. După mesele mai mari folosesc enzime digestive și o pudră proteică din zer.

10. Ce sfat le-ai da tinerilor care ne urmăresc acum și își doresc să concureze într-o bună zi?

Cosmin: Să se informeze foarte bine ce înseamnă o competiție, ce costuri implică și ce sacrificii trebuie să facă pentru a ajunge în cea mai bună formă pe scenă. Să rămână motivați pe întreaga perioadă de pregătire și să nu se lase distrași de micile plăceri.

11. Care sunt culturiștii pe care ii admiri și care te inspira? (atât din Romania, cât și din afara țării)

Cosmin: Primul care îmi vine în minte e Zyzz. Îmi amintesc cum mă uitam pe YouTube la el când aveam 15-16 ani și eram fascinat de cum arată și îmi doream să ajung ca el. Și nu în ultimul rând, Arnold. În prezent îi urmăresc pe Jeremy Buendia, Andrei Deiu, Dragos Syko, Tavi Castro , Calum Von Moger.

12. Ce planuri ai pentru viitor?

Cosmin: Pe viitor vreau să îmi deschid un cabinet de nutriție, propria sală și să particip la cât mai multe competiții din ce în ce mai puternice.

13. Pe ce rețele de socializare ești activ? Unde te pot urmări cei interesați să afle mai multe despre tine? 

Cosmin: Pe facebook Nutritie’GYM sau Cosmin Andrei și pe Instagram cosminandrei_.
Vă mulțumesc pentru interviu!

Lasă un răspuns!