Daca sunteti de ceva timp in sală, probabil ați auzit de celebrul Jack3d (varianta originală), sau de pre-workout-urile de acum cativa ani, care conțineau pe atunci un ingredient numit DMAA. Acest ingredient nu numai că funcționa, însă era atat de puternic intrucat FDA-ul american l-a scos in ilegalitate, dupa ce s-a constatat că mulți oameni au avut probleme in urma folosirii produselor ce conțineau DMAA, alții chiar murind din cauza nerespectării dozei maxime. Au fost multe discuții pe tema aceasta, mulți au considerat decizia FDA-ului ca fiind nedreaptă, spunând că și de la pre-workout-urile normale poți muri dacă abuzezi. Lucru adevărat, pana la urmă, poți muri dacă iei 10 cupe de pre-workout. Cafeina in doze mari iti vine pana la urmă de hac. Dar in doze mari orice lucru te omoară: daca bei 5 litri de apă intr-o ora, rinichii nu o vor putea procesa si vei muri cel mai probabil.

Astăzi facem un review la un pre-workout care contine DMAA si poate fi cumparat si din Romania, insă prima dată vreau sa discutam putin despre DMAA, să intelegem ce este si cum functionează. Nu ne propunem ca in acest articol să analizăm toate detaliile despre acest ingredient, DMAA este foarte complex si merită sa aiba propriul articol pe RomanianAesthetics.ro, in acest review vom face doar o mică prezentare a acestui compus.

Intrebarea pe care ne-o punem este: pana la urma este DMAA un ingredient sigur?

DMAA a fost pentru prima data patentat in anul 1944, fiind un compus cu efecte similare amfetaminei. A fost folosit in pre-workouturi si suplimente pentru slabit, astfel de produse fiind vandute din anul 2007 pana prin anul 2014. FDA-ul american a trimis de mai multe ori scrisori companiilor care comercializau produse cu DMAA, chestionand legalitatea acestui produs, iar firma USPlabs a raspuns de fiecare data cu studii care sa demonstreze ca DMAA este un produs sigur. In final, FDA-ul american a decis ca aceste studii nu reprezintă o bază suficientă, iar dupa moartea mai multor persoane, a scos in ilegalitate acest compus si a sanctionat firmele care comercializau produse cu DMAA, patronii si directorii ajungand sa aiba procese in tribunal.

Forthane, Geranamine, Methylhexanamine, Dimethylamylamine, 1,3-dimethylamylamine, 1,3-DMAA – toate sunt denumiri pentru acelasi ingredient renumit. Mecanismul prin care functioneaza DMAA nu este nici acum 100% sigur. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca ar stimula eliberarea noradrenalinei, care este un neurotransmitator secretat de corp in perioadele de stres major (adica atunci cand ai nevoie sa lupti pentru viata ta). Drept efect al noradrenalinei, DMAA îmbunătățește focalizarea, atenția, motivația, vigilența, energia și timpul de reacție.

Dr. Michael Lumpkin, avand functia de Toxicolog Senior la Centrul de Toxicologie si Sanatate pentru Mediu (CTEH), a afirmat despre DMAA: „luat in cantitatile recomandate pe etichetele produselor Hi-Tech (maxim 90 mg DMAA per porție), DMAA este sigur pentru indivizi sănătoși și nu indică efecte adverse asupra sănătății.” Acesta a mai spus că deși consumul de DMAA poate duce la creșteri modeste ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice, tremor și alte simptome daca este luat in concentratii si doze mari (de exemplu cantitati mai mari de 100 mg), nu există dovezi că DMAA consumat in cantitati normale ar avea ca rezultat orice efecte adverse asupra sănătății. Mai multe studii au sustinut acelasi lucru, ajungand la concluzia că efectele negative apar din cauza folosirii unor cantitati mult prea mari de DMAA. Un consum ocazional de maxim 50-60 mg DMAA este considerat sigur de cei mai mulți. Noi vă vom lăsa cateva studii mai jos cu efectele DMAA si ramane la decizia voastră daca sa folosiți sau nu.

Oke, destul cu vorbăraia despre DMAA, sa trecem la review: KAMIKADZE EXTREME PUMP.

Acesta este produs de către o firmă americană numită Warrior Labs, iar in Romania este vândut prin intermediul distribuitorului lor european. Pretul intreg este de aproximativ 190 de lei, insă puteti folosi codul de reducere ROAESTHETIC, iar pretul cu reducere va fi de aproximativ 160 de lei. Transportul costa 14 lei prin curier rapid (la comenzi mai mari este gratuit), iar plata poate fi făcută la livrare. Nu este nevoie să plățiti inainte cu cardul, ceea ce face produsul mai accesibil multora, Romania aflandu-se printre cele 5 tări unde aceștia trimit produse cu plata ramburs.

Produsul vine in cutii de 400 de grame si ajunge cat pentru 30 de serviri. Incă de la inceput o sa observati ca pe cutie scrie mare ca porția recomandată de ei este de jumatate de cupă, deci nu o cupă intreagă cum sunteti obisnuiti, mai mult ca sigur nu 2 cupe cum stiu ca folositi multi la alte produse pre-workout! 🙂

Fiecare portie de 13 grame contine:

Taurine                                                        1000 mg          **
N-Acetyl L-Tyrosine                                         600 mg          **
Caffeine                                                         100 mg          **
Citrulline Malate                                           2000 mg         **
Tri Creatine Malate                                      1750 mg         **
Beta-Alanine                                                  2500 mg        **
AAKG                                                            1200 mg        **
Agmatine Sulfate                                            500 mg        **  
1,3-Dim                                                             60 mg        **
Yohimbe extract 98%                                          3 mg        **
Vit. B6                                                               2 mg       154%
Vit. B12                                                        0,002 mg      0,1%
Niacin                                                             20 mg       125%
Magnesium Citrate                                         150 mg       38%
Potassium Citrate                                              100 mg       **
Sodium Citrate                                                   50 mg        **
Chromium Picolinate                                   0,20 mg       570%

 

Observam prezenta a 60 mg de DMAA per servire, fiind cantitatea maximă considerată sigură de catre marea majoritate. Recomandarea noastra ar fi ca la inceput sa consumati doar un sfert de cupă și să creșteti treptat in functie de cum vă simtiti, pana la maxim jumatate de cupă. DMAA este un stimulant puternic, astfel explicandu-se cantitatea de doar 100 mg cafeină din produs. Nu este nevoie de multă cafeină, ca in produsele pre-workout obisnuite, intrucat aveti o cantitate destul de mare dintr-un stimulent mult mai puternic si mai potent.

Pe partea de pompare observam prezenta citrulinei (din pacate doar 2 grame), AAKG (1,2 grame) si agmatinei (500 mg). Citrulina si agmatina lucreaza sinergetic pentru cresterea concentratiei de arginina din sange, ce duce la cresterea oxidului nitric, ce se traduce prin pompare si vascularizare. AAKG este considerată o formă superioară de arginină, insă după cum știti deja probabil arginina este inferioară citrulinei in abilitatea de a creste concentratia de arginina din sange. Deci suplimentarea cu arginina de cele mai multe ori nu vă va ajuta la obtinerea unei pompari mai bune la sala, mai ales daca consideram si dozajul de doar 1.2 grame per portie. Din experiența proprie, pot spune că pomparea a fost imbunatatita dupa folosirea acestui produs, insă nu foarte mult, ci destul de putin. Pe partea de pompare si vascularizare este un produs destul de mediocru, in opinia mea, fiind orientat mai mult pe concentrare si energie. Din partea RomanianAesthetics, acest produs primeste calificativul de 2/5 stele din punct de vedere al abilității de a oferi pompare si vascularizare. Ingredientele cu toate că sunt foarte bune, sunt dozate in cantitati destul de mici, acesta fiind motivul unui scor atat de mic.

La capitolul energie, DA, se simte foarte bine. Ai o cu totul alta concentrare si motivatie in a te antrena, am observat și că nu mai simt acel crash de după antrenament, cauzat in general de cantitatile foarte mari de cafeină. Din punct de vedere al concentrarii si energiei, KAMIKADZE primeste un scor de 4/5 stele. Este un produs foarte bun la acest capitol, vi-l recomand cu sinceritate pentru abilitatea de a oferi energie, focalizare si concentrare in timpul antrenamentului.

Din punct de vedere al fortei si rezistentei este un produs de o calitate medie, neavand ingrediente diversificat in cantitati prea mari. Singurul ingredient dozat asa cum trebuie este Beta-Alanina (2.5 grame), ce se simte foarte bine, facandu-ma sa cred ca folosesc ingrediente de calitate. Acele mancarimi si pișcături ale pielii, asociate cu consumul de beta-alanină, sunt foarte mici si insesizabile, probabil datorită includerii citratelor de sodiu, magneziu si potasiu. Acest lucru este un avantaj pentru cei mai multi dintre noi, insă sunt si oameni care iubesc piscăturile asociate cu consumul de beta-alanină, deci este cu dus-intors.

Intr-un final, rămâne la decizia voastră daca doriti să incercati sau nu produsul. Este greu să il compari, intrucat nu sunt multe produse pe piata din Romania care să contină DMAA, iar din această cauză comparatiile devin destul de dificile. Noi am comparat cantitatile in care sunt dozate ingredientele cu cantitatile din produsele noastre pre-workout favorite, insă nu am luat in considerare ca prezenta DMAA-ului poate compensa pentru aceste lucruri. Am incercat să oferim un review competent si sincer, „nealterat”, intrucat de review-uri mincinoase si plătite este plin internetul. Speram că am reusit să facem ce ne-am propus si asteptam comentariile voastre in sectiunea cu comentarii de mai jos! Putem spune că noua ne-a placut, daca il incercati, asteptam si feedback-ul vostru!

Va reamintim că produsul poate fi comandat de pe acest site (CLICK AICI) si beneficiati de 10% reducere la toată comanda folosind codul de reducere: ROAESTHETIC.

Nu in ultimul rand, firma Warrior Labs sponsorizează cativa români, printre acestia numarandu-se Chiriac Alfred si Cojocariu Andra.

 

 

 

 

 

 

 

După cum am spus la inceputul articolului, mai jos aveti o listă cu studii asupra DMAA:
Vorce SP, et al. Dimethylamylamine: a drug causing positive immunoassay results for amphetamines . J Anal Toxicol. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21439156 2) „1,3-Dimethylpentylamine | C7H17N – PubChem.” The PubChem Project, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/7753#section=Top. 3) Fleming HL, Ranaivo PL, Simone PS. Analysis and Confirmation of 1,3-DMAA and 1,4-DMAA in Geranium Plants Using High Performance Liquid Chromatography with Tandem Mass Spectrometry at ng/g Concentrations. Analytical Chemistry Insights. 2012;7:59-78. doi:10.4137/ACI.S10445. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3512447/ 4) Cohen PA. DMAA as a Dietary Supplement Ingredient. Arch Intern Med. 2012;172(13):1038-1039. doi:10.1001/archinternmed.2012.1677 http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1157413 5) Gauthier TD. Evidence for the Presence of 1,3-Dimethylamylamine (1,3-DMAA) in Geranium Plant Materials. Analytical Chemistry Insights. 2013;8:29-40. doi:10.4137/ACI.S11993. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3682735/ 6) Schilling BK, Hammond KG, Bloomer RJ, Presley CS, Yates CR. Physiological and pharmacokinetic effects of oral 1,3-dimethylamylamine administration in men. BMC Pharmacology & Toxicology. 2013;14:52. doi:10.1186/2050-6511-14-52. 7) „DMAA in Dietary Supplements.” U S Food and Drug Administration Home Page, www.fda.gov/Food/DietarySupplements/ProductsIngredients/ucm346576.htm. 8) „Wenik-declaration.pdf – DocDroid.” PDF Upload – Share Your Documents – DocDroid, docdro.id/q4KRRat. 9) Col John Lammie; Report of the Department of Defense 1,3 Dimethylamylamine (DMAA) Safety Review Panel; Department of Defense; June 2013 10) „DMAA Toxicology Report.pdf – DocDroid.” PDF Upload – Share Your Documents – DocDroid, docdro.id/nfY14Ox. 11) Gee P, Tallon C, Long N, Moore G, Boet R, Jackson S. Use of Recreational Drug 1,3-Dimethylethylamine (DMAA) Associated With Cerebral Hemorrhage. Vol 60.; 2012. doi:10.1016/j.annemergmed.2012.04.008. http://www.annemergmed.com/article/S0196-0644(12)00374-5/abstract 12) Bloomer RJ, Harvey IC, Farney TM, Bell ZW, Canale RE. Effects of 1,3-dimethylamylamine and caffeine alone or in combination on heart rate and blood pressure in healthy men and women. Phys Sportsmed. 2011;39(3):111-120. doi:10.3810/psm.2011.09.1927. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22030947

REVEDEȚI PREZENTAREA
Energie
Pompare si Vascularizare
Concentrare si Focalizare
Forta si Putere
Rezistenta

Lasă un răspuns!