Astazi ajungem sa il cunoastem pe Stefan Florin Cosovanu, pentru a afla mai multe despre cum se antreneaza, ce mananca si cum a inceput toata pasiunea lui pentru fiare!

1. Cum a inceput aceasta pasiune pentru tine? 

Ștefan: Pasiunea mea a început după ce într-o vară, când mă aflam în vacanță la bunica mea, l-am văzut pe singurul tip care practica culturismul din acel oraș antrenându-se in parc, făcea flotări la paralele în superset cu tracțiuni la bara! Am intrat în vorbă cu el și mi-a explicat că se antrenează și în parc, uneori, dar și în singura sală din oraș, care era o camera de fapt, în incinta sălii de sport a liceului! I-am explicat că aș dori și eu să încep să practic acest sport și dacă ar putea să îmi arate exerciții, să mă pot antrena și eu cu el, accesul la sală fiind doar cu cheie 🤣, doar el și încă 2 tipi mai aveau această cheie magică! El fiind și cel care mi-a aratăt primele exerciții si m-a învățat ce sa fac, cum să îmi compun un program de antrenament!
Am fost pasionat de fotbal, am jucat fotbal până să mă apuc de culturism! Am fost portar, am ajuns chiar să joc un meci in divizia D dar pe vremea aceea părinții mei, de fapt mama mea, a decis că e mai bine să învăț decât să îmi pierd timpul jucând fotbal, trebuia să mă înscriu la clasa de fotbal iar acolo nu prea se făcea școală! Mama mea este profesoară de limba și literatura română și franceză, bunica mea a fost profesoară de biologie, iar străbunicii mei ambii învățători, de aici și refuzul de a merge la clasa de fotbal, deși bunicul meu era profesor de educație fizică și sport, unele din calitățile mele sportive fiind moștenite de la el!

2. Cand ai decis sa concurezi? Care a fost principalul motiv pentru care ai luat aceasta decizie?

Ștefan: Am concurat după 2 ani de când m-am apucat de culturism la un concurs local, Cupa Spartacus în orașul Vaslui, în anul 2003, la juniori open, organizată de Cristian Răuță, un mare campion și un model pentru mine și pentru mulți din oraș și din țară, fiind multiplu campion și vicecampion la categoria 90, alături de Petru Ciorbă, un alt mare campion și un model pentru mine! Ii salut pe această cale și am toată admirația pentru el și pentru Petru Ciorbă și pentru cei din generația lor! Am ocupat locul 1 din 4 participanți! Prima mea victorie, apoi ProNutrition Grand Prix prima ediție, la categoria începători, la 80+ fiind primul eșec, după care am luat o pauză de câțiva ani până în 2012, când am revenit pe plan competițional!
Motivul participării a fost simplu, eram câțiva in oraș pasionați de culturism, ne uitam in revista Culturism și Fitness și urmăream pe video casete cu Mr. Olympia, care se găseau foarte greu atunci și visam cu ochii deschiși că într-o zi vom putea fi și noi pe scenă,  nu neapărat pe scenă la un concurs de acea amploare, dar măcar acolo la nivel local sau național chiar!

3. Care sunt principalele piedici peste care ai dat atunci cand ai hotarat sa te dedici 100% acestui sport?

Ștefan: Piedici nu au fost, deși partea financiară a fost cel mai mare impediment, aspectul financiar este și a fost partea cea mai grea din viața mea sportivă, și nu cred că doar a mea! Însă eu mi-am dorit să practic acest sport și dorința mea a fost mai mare decât orice piedică.

4. Cum arata programul tau de antrenament? Care sunt principalele metode si tehnici de antrenament pe care le folosesti?

Ștefan: Îmi place să mă antrenez, îmi place pump-ul și senzația pe care o am la antrenament! Nu am încetat să mă antrenez chiar dacă nu aveam bani pentru mâncare, suplimente, pentru abonament, etc. Imi făceam timp cel puțin 1 oră pentru sală in fiecare zi și chiar dacă nu puteam ajunge la sală făceam antrenament în spatele blocului și zeci de flotari, chiar dacă eram obosit sau nu! Dacă vrei cu adevărat ceva, poți! Dacă nu, vei găsi scuze! Simplu!
După privilegiul acordat de firma ProteinHouse, firmă care mă sponsorizează, m-am antrena cu Dorian Yates, timp de 22 de minute in care am fost „chinuit” și în care m-am pompat extrem de tare, incredibil, în sistemul de antrenament HIT! A doua zi având febră la tot spatele, cum nu avusesem pana atunci in 19 ani de antrenament.
Am decis să mă informez mai mult despre acest tip de antrenament și să renunț complet la antrenamentul de volum mare! Am citit 2 cărți ale lui Mike Mentzer despre Heavy Duty și am și încercat antrenamentele lui în sistem Heavy Duty !
Acum mă antrenez de 3-4 ori pe săptămână sistem HIT și am renunțat complet la antrenamentul cu volum mare și intensitate mica!

5. Ce ne poti spune despre dieta ta? Cum arata aceasta intr-o zi obisnuita? Dar in perioada competitionala?

Ștefan: Dieta mea s-a schimbat complet de ceva timp, acum am grija ce mănânc tot timpul anului! Mănânc foarte curat, pun accent pe carbohidrații complecși: ovăz, hrișca, cartof dulce si orez brun, iar ca surse de proteină ouăle si peștele ar fi baza.
Am început să exclud carnea de pui și curcan pentru că în pregătirea din anul acesta am mâncat foarte multă și am avut probleme cu digestia și cu stomacul. Conține foarte multă sare si mizerii, pentru cei care sunt curioși să se informeze ce fac cei din industria cărnii si ce procedee aplică!
În perioadă competițională dieta mea este low fat carbs, iar aceasta se modifica la 2-3 săptămâni! În prima parte a zilei am un aport mai mare de carbohidrați, în mare parte simpli, după care cantitatea scade iar ultima masa a zilei fiind doar proteină! Mă bazez foarte mult pe carbohidrații complecși cum am și spus! Nu am ca scop decât îmbunătățirea mea, vreau sa concurez doar la categoria Muscle Model pe viitor sau Classic Physique, de aici și această dietă a mea in off cât și pe pregatirea competițională! Oricum se confundă mult perioada de acumulare de masă musculara cu acumularea de grăsime și apă și de aici pregatirea pentru scenă fiind mult îngreunată, iar forma finală având mult de suferit!

6. Cat de des faci cardio? Ce parere ai despre cardio-ul pe stomacul gol? Ce tip de cardio recomanzi?

Ștefan: Fac cardio aproape in fiecare zi, cel puțin 20 de min! De obicei, fac înainte de antrenamentul cu greutăți și cred în cardio pe stomacul gol dimineața! În ziua de pauza fac cardio pe stomacul gol 45 de minute! În ziua de coapse nu fac cardio! Steady State pentru mine, depinde de fiecare acum, nu am nimic de obiectat în privința antrenamentului cardio de tip HIIT! Eu combin banda cu aparatul de scări și eliptica.
Fac cardio circuit, 20 de minute de bandă, mers accelerat la înclinație maximă cu 20 de minute scări și 15 minute eliptică!

7. Ce sfaturi i-ai acorda unui tanar care se pregateste pentru primul sau concurs? Care sunt lucrurile pe care ti-ai fi dorit sa le stii cand ai inceput?

Ștefan: Sfaturi pentru un tânăr care se pregătește pentru primul concurs ar fi să lucreze cu un profesionist și să facă întâi o simulare sau două înainte de a se urca pe scenă, practica este mama învățăturii! Nu îți poți cunoaște corpul dacă nu experimentezi și nu ești atent la ceea ce îți spune acesta! Dă totul, dă 100% și cu siguranță vei ajunge unde îți propui! Muncește și nu te opri până nu ajungi la destinație!
Aș fi dorit să știu mai multe despre nutriție și importanța ei, precum și să fiu într-un mediu care să mă fi împins spre performanță, să am un Tom Platz și un Dorian Yates pe lângă mine! Asta ar fi fost ideal! 🙂

8. Ce parere ai despre culturismul din Romania?

Ștefan: Este într-o continuă ascensiune culturismul și fitness-ul din România, sunt mulți sportivi buni și cu siguranță vom auzi de ei, deja sunt performanțe pe plan internațional, avem cu ce ne mândri! Este un sport popular care a luat amploare și pe plan competițional.

9. Care este sursa ta de motivatie? Ce sportivi din Romania, sau din afara tarii, te inspira prin ceea ce fac?

Ștefan: Sunt mulți sportivi pe care îi admir! Sursa mea de motivație ar fi că iubesc să mă antrenez și că îmi place să muncesc în sală. Nu trece o zi fără să mă gândesc la antrenament sau să vreau să  îmi îmbunătățesc condiția, să fiu mai bun! Îmi plac mulți sportivi din România, majoritatea sunt prietenii mei: Dan Cristian, Raul Maghiar, Oana Marinescu, Marius Dragomir, Alain Makanda, Constantin Lazăr, Marcel Macovei, Vlad Pihureac, Vasiliu Bebe, Marius Mitrache, pe care ii salut pe această cale și mai sunt mulți pe care ii admir și ii respect! Din afară sunt foarte mulți: Shawn Roden, Dexter Jackson, Brandon Curry, Kevin Levrone, Peter Molnar și Dorian Yates (chiar daca nu mai activează) și lista poate continua mult și bine!

10. Iti multumim pentru timpul acordat! Unde te pot urmari cei care doresc sa afle mai multe despre tine?

Ștefan: Eu vă mulțumesc foarte mult pentru că mi-ați acordat această șansă de a vă spune povestea mea și vă doresc mult succes, faceți o treabă foarte bună! Urmăritorilor voștri le doresc spor în toate și mult succes, să lupte pentru visele lor, să își găsească viziunea și să nu renunțe până nu ajung unde își doresc, indiferent de obstacole să lupte până la capăt! Lupta e cu voi! Luptă ca să fii mai bun, luptă ca să ajungi unde îți propui! NIMIC NU E IMPOSIBIL! MINTEA E TOTUL! Vă salut! Respect!

2 COMENTARII

Lasă un răspuns!